sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Taiteilija päiväkodissa



Nyt on lokakuu, ja korkea aika päivittää blogia. Tämä päivitys vie ajatukset toukokuuhun, joka ei ole ollenkaan huono asia, näin talven lähestyessä.

Taiteilija päiväkodissa –projektin näyttelyn kutsuvieras avajaiset 22.5.2013

Hyvät avajaisten juhlaväki,
Taiteilija päiväkodissa -projekti toteutettiin osana Kulttuurikeskus Pii Poon laajempaa Taiteesta työtä ja kulttuurista hyvinvointia eli TATKU –hankekokonaisuutta. Hankkeessa on mukana seitsemän kumppania, joiden kanssa yhteistyössä kehitetään uusia tapoja viedä taide ja kulttuuri osaksi ihmisten arkea ja palveluja.
Hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön, Pii Poon ja hankkeessa mukana olevin kumppanien yhteisellä rahoituksella. Toimintaa toteutetaan mm. päiväkodissa, koulussa, vanhusten palvelukeskuksissa ja laitoksissa sekä huostaan otettujen lasten ja nuorten kodissa. Yhdistävänä tekijänä kaikille osaprojekteille on usko siihen, että kulttuuri tekee hyvää ja taiteen tekeminen yhdessä vahvistaa ja lisää osallisuutta. Projektin tavoitteena on myös löytää taiteen ammattilaisille uusia tapoja tehdä taidetta ja taidekasvatustyötä sekä työllistyä uusiin ympäristöihin. Taitelija päiväkodissa on yksi hankeen ainutlaatuisista kokonaisuuksista.
 Ainutlaatuista tässä projektissa oli se, että taiteen tekemiseen varattiin kiireetöntä aikaa ja annettiin luovan työskentelyn viedä osana päiväkodin arkea. Merkittävää oli myös se, että taiteilija löysi luontevan paikan lasten ja henkilökunnan arjessa sekä pääsi yhteisen toiminnan ja taiteen tekemisen kautta osaksi päiväkodin yhteisöä.
Projektin aikana me aikuiset saimme jälleen muistutuksen siitä, että pienessä lapsessa asuu huima luomisen voima ja avoimuus, jonka tarkkanäköistä ja tuotteliasta virtaa ei kannata piilottaa arjen aherruksen ja sääntöjen alle. Vaatii rohkeutta kokeilla uutta ja antautua sellaiselle tekemiselle, jonka lopputuloksista ja onnistumisesta ei voi olla ihan varma. Tämän projektin aikana, kuten taiteen tekemisessä yleensäkin, kokeileminen, etsiminen, oivallukset ja asioiden näkeminen vähän uudessa valossa on vähintään yhtä tärkeää kuin se mitä lopulta taltioituu teoksiksi.  Onni ei olekaan päätepysäkille saapuminen vaan onnistunut matka.
Haluan lämpimästi kiittää Kulttuurikeskus Pii Poon puolesta Kuokkalan kulman päiväkodin johtajaa Anne Luokoa, koko henkilökuntaa sekä päiväkodin lapsia ja heidän perheitään siitä innostumisesta, luovuudesta ja sitoutumisesta, joka on mahdollistanut Taiteilija päiväkodissa -projektin onnistumisen.  Aivan erityisen kiitoksen ansaitsee projektin vastuutaiteilija Pauliina Pesonen, joka on jo usean vuoden ajan kehittänyt kuvataiteen menetelmiin perustuvia työtapoja lasten ja nuorten arkeen. Pauliinalle haluan myös sanoa kiitokset siitä, että hän omalla katu-uskottavalla persoonallaan ja rautaisella osaamisellaan tuonut kuvataiteet osaksi sekä lasten ja nuorten että aikuisten ja meidän piipoolaisten elämää.  
Lämmöllä,
Pilvi Kuitu
Kulttuurikeskus Pii Poon toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti